Glas

För att få ett bra seende i dina glasögon är det viktigt att välja ett glas som passar dig och ditt behov. Vi vägleder dig till den bästa glaslösning för dig och vi informerar dig gärna om vad olika lösningar innebär.

Här nedan presenterar vi några av de glasalternativ som det finns att välja bland.

Mineralglas eller plastglas

Idag används oftast glas i organiskt material, det vill säga plastglas, eftersom de är mycket lättare vilket gör att glasögonen sitter skönare på näsan. En bra ytbehandling på plastglaset eliminerar reflexer, skyddar mot repor och gör ytan lättputsad samt damm- och smutsavstötande. Plastglas har även ett högre UV-skydd än mineralglas.

Antireflexbehandling (ytbehandling)

Vi rekommenderar antireflexbehandling eftersom reflexer i glasytorna oftast är störande för användaren och med en antireflexbehandling får du även ett estetiskt vackrare glas. Vi har olika alternativ på antireflexbehandlingar och hos oss kan du få allt från den enklaste behandlingen till den mest avancerade som tål tuffa tag och har en hårdare yta.

Fotokromatiska glas

Dessa kan man kalla ”automatiska solglasögon”. Glasen är ljusa inomhus och mörknar till ute i dagsljuset. Dagens bästa fotokromatiska glas blir i stort sett helt ofärgade inomhus och de skiftar snabbt mellan mörkt till ljust. Om du upplever att du är ljuskänslig kan fotokromatiska vara en bra lösning eftersom glasen hela tiden anpassar sig efter ljuset i omgivningen och du får därmed ett bekvämare seende.

Progressiva glas

I 40-45 årsåldern mister ögats lins successivt sin elasticitetsförmåga vilket ofta ställer ett krav på en styrka på nära avstånd. Fenomenet ”armarna räcker inte till” börjar inträda. Progressiva glasögon kombinerar avståndsstyrka och närstyrka med en graderad övergång mellan dessa vilket gör att glasen har anpassad styrka för alla avstånd. Idag finns det stor variation på de progressiva glasen, allt från de allra enklaste till de mest avancerade moderna progressiva glasen. Generellt sett är ett mer kostsamt progressivt glas även ett optiskt bättre glas.

Rumsprogressiva och närprogressiva glas

Sitter du vid en dator på ditt arbete eller har du arbetsuppgifter med varierande synavstånd?

Rumsprogressiva och närprogressiva glas är utformade på samma sätt som ett vanligt progressivt glas men med skillnaden att styrkan är anpassad för ett närmare avstånd. Berätta för oss hur din arbetsmiljö ser ut så kan vi erbjuda dig rätt glas för just ditt arbete.

Samarbetspartners