Ögonhälsoundersökning

Så går en ögonhälsoundersökning till:

När du bokar en ögonhälsoundersökning hos oss börjar vi alltid med att först göra en vanlig synundersökning där vi bland annat alltid mäter ögontrycket. I tillägg till detta utför vi biomikroskopi av ögats främre delar, OCT-undersökning samt en synfältsundersökning. Vid OCT-undersökningen (optical coherence tomography), görs en skanning av din näthinna och då ser vi bland annat om det finns förändringar kring gula fläcken. Med hjälp av dessa undersökningar får vi en heltäckande bild av just dina ögons hälsotillstånd. Hela undersökningen tar ca 45-60 minuter, är smärtfri och du är utan besvär efter undersökningen.

Vi rekommenderar ögonhälsoundersökning för alla som är äldre än 45 år. Har du grön starr i nära släkt så är det extra viktigt att du låter undersöka dina ögon eftersom ärftligheten är hög.

Genom att göra en grundlig undersökning av ögonhälsan kan man upptäcka ögonsjukdomar i ett tidigt skede och med rätt behandling kan man därmed minska risken för synbesvär senare i livet. De vanligaste ögonsjukdomarna är åldersförändringar i gula fläcken, grå starr och grön starr (glaukom).

Ju tidigare olika ögonsjukdomar upptäcks, desto bättre prognos och du kan behålla synen så länge som möjligt!

Ladda ner Amslerkort för att enkelt testa din gula fläck.